fbpx

Как е възникнал първият браузър и първият уеб сайт?

Как е възникнал първият браузър и първият уеб сайт?

Тим Бърнърс-Лий започва работа в CERN на 23 юни 1980.

През 1980 г. в ЦЕРН работят около 10 000 души с различен хардуер , софтуер и индивидуални изисквания. Физици от цял свят трябва да споделят данни, но те нямат общи машини и всякакви споделени презентационен софтуер. Учените е трябвало да следят едновременно различни неща и различни проекти, а обмяната на данни е била мудна и бавна – основно по имейл и изпращане на файлове. Належащо е било изработването на софтуер, който помогне при обработката и представянето на резултатите от научни изследвания в реално време.

Изискванията били: за създаване на нова система, която да е  съвместима с различни мрежи, дискови формати, формати на данни и схеми за кодиране на символи.

В CERN, Бърнърс-Лий разработва свой софтуер наречен INQUIRE за 6 месеца. Тя се оказва подходяща, защото поддържа произволни хипертекстови връзки, облекчавайки режима на търсене. Трябва само да стане многопотребителска, платформено-независима система. Бърнърс-Лий се заема с тази нелека задача. 

Никой не е вярвал, че този учен ще успее да достъпи хипертекстовата база чрез клавиатурата на своя компютър NeXT. Всички опити до тогава за трансфер на информация между различни системи  са били  обезсърчаващи и като цяло непрактичн.  Различните хипертекстови системи преди INQUIRE не са отговаряли на тези изисквания, т.е. Memex и NLS .

Всъщност INQUIRE е бил софтуерен проект , предшественик на World Wide Web . Той  е бил проста програма за хипертекст, но е липсвало система за изобразяване на изображения .

INQUIRE имала страници, наречени карти и хипервръзки в картите. Връзките са имали различни значения и са водили до различни карти, които са били споделени от  създателя. В картите е имало различни текстове описващи информация.

Връзката между линковете може да се види от всеки, и да прочете информацията за връзката,  каква е връзката или какво се случва, ако картата бъде премахната.

На всички е било позволено да добавят нови карти, но те винаги са се нуждаели от съществуваща карта.

Така се стигнало до разработката на World Wide Web – създаден, за да обедини различните съществуващи системи в CERN като INQUIRE, CERNDOC , VAX / VMS Notes и USENET .  WorldWideWeb (по-късно преименуван на Nexus, за да се избегне объркване между софтуера и World Wide Web ) е първият уеб браузър и редактор на уеб страници .

World Wide Web – първият уеб браузър

По времето, когато е написан, това е единственият съществуващ уеб браузър , както и първият WYSIWYG HTML редактор. Способен е да показва основни таблици със стилове , изтегляне и отваряне на всеки тип файл с MIME тип, който също се поддържа от системата NeXT ( PostScript , филми и звуци), разглежда дискусионни групи и проверка на правописа . В по-ранните версии изображенията се показват в отделни прозорци, докато класът Text на NeXTSTEP не получил поддръжка за Image обекти.  


https://www.youtube.com/watch?v=GgoZRdoERho&feature=youtu.be

Браузърът позволява едновременно редактиране и свързване на много страници в различни прозорци. Функциите “Mark Selection”, която създава котва и “Link to Marked”, което прави избрания текст котва, свързваща с последната маркирана котва, позволяват създаването на връзки. Редактирането на страници от разстояние не е възможно, тъй като методът HTTP PUT все още не е бил приложен по време на активната разработка на приложението. Файловете могат да се редактират в локална файлова система, която от своя страна се обслужва в мрежата от HTTP сървър.

На 6 август 1991 г. Бернърс-Лий публикува кратко резюме на проекта за глобалната мрежа в дискусионната група alt.hypertext, като поканва и сътрудници. След обявяването си, браузърът станал достъпен за широката публика през август 1991 г. И така няколко други участници се присъединили в проекта –  Бернд Полерман, Робърт Кайо , Жан-Франсоа Гроф , и гостуващ студент Никола Пелоу .

Екипът създал и така наречените “пасивни браузъри”, които нямат възможност за редактиране, тъй като беше трудно да се пренесе тази функция от системата NeXT към други операционни системи . Пренасянето към X Window System (X) не беше възможно, тъй като никой от екипа няма опит с X.

WorldWideWeb (cern.ch) – Разгледай браузъра

По-късно Бърнърс-Лий и Гроф, адаптират много от компонентите на WorldWideWeb във версия на езика за програмиране C , създавайки API libwww .

Появяват се редица ранни браузъри, по-специално ViolaWWW . Всички те са били засенчени от Mosaic по отношение на популярността, която до 1993 г. замени програмата WorldWideWeb. Участниците в създаването му са били преминали към други задачи, като например определяне на стандарти и насоки за по-нататъшното развитие на глобалната мрежа (например HTML , различни комуникационни протоколи ).

https://youtu.be/TSV_JhpmrcI

How To Open a URL – Nexus

https://youtu.be/8YLWye8AVjU

How to edit a document and make a link – Nexus

До 1991г. редакторът може да се използва само локално , и се е налагало разработване и изграждане на компютърна мрежа с публични компютри, които да хостват файловете.

Докато изобретява и работи по създаването на мрежата, Бърнърс-Лий прекарва по-голямата част от работното си време в сграда 31 (втори етаж) в CERN ( 46.2325 ° N 6.0450 ° E ), но също така и в двата си дома, един във Франция, един в Швейцария. През януари 1991 г. са били  включени първите уеб сървъри извън самия CERN.

Компютърът NeXT, използван от Бърнърс-Лий и Кайо като първия уебсървър в света

През лятото на 1991 г. проектът „WWW“, покорил вече учените в Европа, пресича океана и се влива в проекта „Internet“. Възниква паралелния свят на новосъздадените абревиатури: URL, HTTP, TCP, HTML.

Първият уебсайт е направен в ЦЕРН и се появява онлайн на 6 август 1991 година.  – The World Wide Web project (w3.org) . Бърнърс-Лий го качва в мрежата от лабораторията  в швейцарските Алпи през 1991 г. Въпреки че днес изглежда примитивен, той е обновяван няколко пъти.

Първата снимка в WWW е от 1992 г.. Бърнърс-Лий се нуждае от снимка, за да изпробва новите възможности за хостинг на изображения в World Wide Web. Използва изображение на музикалната група Les Horribles Cernettes, която е съставена от служители на ЦЕРН в швейцарската лаборатория.

Когато снимката е качена, тя се превръща в първото изображение, споделено някога в мрежата.

През 1994 г. Бърнърс-Лий е поканен да оглави катедра в Масачузетския технологичен институт (MIT). Тогава той създава и оглавява и международния консорциум W3C, който създава и усъвършенства стандартите за технологията WWW. Днес консорциумът на Бърнърс-Лий W3C се грижи глобалната мрежа да остане открита, без патент, непритежавана от никого и безплатна.

През октомври 2009 той признава, че двете наклонени черти (//) в уеб адресите всъщност са ненужни, но по времето на създаването им са изглеждали като добра идея.

Има ли разлика между интернет и World Wide Web?

Въпреки че тези термини често се считат за взаимозаменяеми, интернет и световната мрежа не са едно и също нещо. Много експерти смятат за начало на интернет датата 2 септември 1969 г., когато екип от компютърни учени от Калифорнийския университет свързва два компютъра чрез мрежа, така че да изпращат данни един на друг за първи път.

Двадесет години по-късно World Wide Web прави тази технология удобна за използване и достъпна за обществеността.

Терминът “Интернет” е отразен в първото RFC публикувана на протокола TCP ( RFC 675 -програма Интернет Transmission Control, December 1974) като кратка форма на свързани мрежи , когато двата термина са взаимозаменяеми. Като цяло интернет представлява съвкупност от мрежи, свързани с общ протокол. Във времевия период, когато ARPANET беше свързан с новосформирания проект NSFNET в края на 80-те години, терминът беше използван като името на мрежата, Интернет, като голяма и глобална TCP / IP мрежа.

Internet Engineering Task Force (IETF) официално обявяват HTML като SGML базиран език през 1993 г.

Първото публично достъпно описание на HTML е документ, наречен „HTML tags“, първо посочен в Интернет от Тим Бърнърс-Лий в края на 1991 г. Той описва 18 елемента, включващи начална, сравнително опростена конструкция на HTML.

HTML е език за маркиране, който уеб браузърите използват за да интерпретират и създават текст, изображения и други материали.

Работата по подръжката на браузерът Nexus e прекратена  през 1994 г.